söndag 15 juli 2007

Lite om fynden

Några av de mer spännande fynden


Nu har vi faktiskt börjat göra en del fynd. Hittills är det två av härdarna som står för större delen av fyndmaterialet. Det är också i dessa härdar som daterbara fynd framkommit, i de övriga blir man tvungen att förlita sig till C14-datering. I den ena av de två härdarna hittades ett mynt från 1874 vilket gör att denna härd inte kan vara anlagd tidigare än 1874. Den andra härden innehöll bland annat delar av två kritpipor och ett antal metallföremål. Kritpiporna finns från 1600-talet och framåt. En av piporna har dessutom en stämpel vilket kommer att kunna ge en noggrannare datering.


Härd NY2. Käkben och horn från ren.



Härd NY2. Järnbeslag; kan ha suttit på en träkista.



Härd NY2. Ringar och del av spänne; troligen i brons.




Härd NY2. Delar av kritpipor.



Härd AU218. Mynt från 1874 och en Luskam.


Än så länge har vi inte hittat spår efter några byggnader eller andra typer av konstruktioner som kan ha funnits på en boplats. Det är därför troligast att härdarna ursprungligen har legat inuti tältkåtor. Det förekommer dock stora skillnader då det gäller härdarnas form och konstruktion. Vi har undersökt både runda, ovala, rektangulära och stenfyllda härdar. De många benen från ren tyder på att det rör sig om platser som utnyttjats på hösten och vintern, då det är just på hösten som renslakten skett.


Veckans musiktips: Per Gessles "Du kommer så nära, du blir alldeles suddig" (skulle egentligen varit förra veckans låt, men den blev utkonkurrerad i sista minuten av Siwan).

/John Molin & Anna Månsson

Inga kommentarer: